În fiecare an, odată cu venirea toamnei și începerea școlii, se derulează o nouă ediție a programului „Școli Prietenoase cu Natura”. La fiecare ediție, numărul școlilor partenere crește, iar clubul copiilor, dornici să învețe cum pot avea grijă de mediu, se extinde.
În ultimii cinci ani, elevii Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza”, coordonați de doamna profesoară Andrea Maria Amelia, au desfășurat activități în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română în cadrul celui mai prietenos program de educație pentru natură derulat în școli.
Programul „Școli Prietenoase cu Natura“ are ca scop protejarea biodiversității și educația ecologică în școli. Activitățile din program îi ajută pe școlari să își dezvolte creativitatea și le stimulează simțul aventurii.
Un mare motiv de mândrie și de bucurie atât pentru elevi cât și pentru profesori este faptul că Liceul Ciumbrud a obținut certificare de “Școală prietenoasă cu Natura“. Elevii au amplasat cuiburi artificiale și hoteluri pentru insecte, au plantat specii de flori, arbori și arbuști, care oferă resurse de hrană, adăpost și locuri de reproducere pentru vietăți.
Conform sor.ro programul îi ajută pe cei mici și pe cei mari, deopotrivă, să cunoască și să recunoască fauna sălbatică din apropierea școlii sau de acasă, chiar și vietățile întâlnite în drumeții sau în tabere. Prin eforturile lor de a proteja plantele și animalele, copiii și cei care îi ghidează pe acest drum reușesc să facă spațiile din jurul școlilor din ce în ce mai prietenoase cu natura.
Toate aceste acțiuni au un impact major pe termen lung și reprezintă o piatră de temelie pentru tot ceea ce înseamnă educația de mediu. Învățând să aibă grijă de natură, de plante sau de vietățile care îi înconjoară, tinerii de azi se transformă cu pași siguri în adulții responsabili de mâine.